streda 25. januára 2017

Med a šípky

      Ľudoví liečitelia vždy doporučovali svojim pacientom piť nápoj zo šípok pre zdravie a dlhovekosť a tiež s cieľom predchádzať chorobám.  Kombinácia včelích produktov a šípkového čaju pôsobí takmer zázračne. V tomto zimnom čase je veľmi účinný chutný šípkový čaj s medom bohatý okrem iného na vitamín C. V porovnaní s vychyteným rakytníkom 304mg C vitamínu /100g plodov, ktorý samozrejme nie je tunajšou rastlinou majú šípky 438mg C vitamínu /100g plodov.
      Návod na najlepší šípkový čaj:  Šípky zbieram po prvom mraze, na kríkoch ostali len tvrdé, bez     červíkov, skrátka prvá trieda. V tomto období už doma kúrime,takže na kachľovej peci  uschnú asi o týždeň.  Skladujem ich celé a podľa potreby si ich postupne drvím v mixéri, rýchlejšie a  dôkladnejšie sa vyluhujú.  Nakoniec 4 vrchovaté polievkové lyžice šípok zalejem 1 litrom vriacej  vody a po 10 minútach osladím 2 vrchovatými lyžicami medu. Precedím a je to. Jeho chuť je vyvážená, je akurát kyslý a akurát sladký, nepokazte si ho citrónom.


Šípkový čaj obsahuje minerály – 100 g

Železo
1,42 mg
Zinek
0,34 mg
Vápník
177 mg
Měď
0,19 mg
Hořčík
72 mg
Mangan
1,66 mg
Fosfor
59,6 mg
Sodík
4,75 mg
Draslík
440 mg



Šípkový čaj obsahuje vitamíny – 100 g

Vitamin A
4 422 IU
Vitamin K
28 ug
Vitamin B2
0,27 mg
Betakaroten
2 392 ug
Vitamin B3
1,6 mg
Lutein
1 979 ug
Vitamin B6
0,14 mg
Kyselina pantotenová
1,2 mg
Vitamin C
438 mg
Kyselina listová
3,6 ug
Vitamin E
5,97 mg
Cholin
15 mg


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára